Kreativa förslag för hållbar besöksnäring i Bästeträsk

Framtidens sophantering, digitala vandringar, robotfilm och boende i träkojor eller flottar. Det är kreativa förslag för en hållbar besöksnäring i och runtomkring planerade nationalparken Bästeträsk från gymnasieelever och universitetsstudenter.

Framtidens sophantering, digitala vandringar, robotfilm och boende i träkojor eller flottar. Det är exempel på nya och innovativa förslag för en hållbar besöksnäring i och runtomkring planerade nationalparken Bästeträsk. Dessa förslag – och en lång rad andra – har tagits fram av elever på Wisbygymnasiets naturbruksprogram och studenter inom samhällsplanering på Uppsala universitet Campus Gotland.

Innovationsövningen med unga kring nationalparken Bästeträsk är en del i Leader Gutes projekt ”Vi landsbyggare på Gotland”. Övningen har genomförts i samverkan med Uppsala universitet Campus Gotland, Blått Centrum Gotland, Wisbygymnasiet, Gotland Grönt Centrum, Region Gotland och Länsstyrelsen Gotland.

Temat för övningen var ”vilka ekonomiska och entreprenöriella möjligheter finns kopplade till den blivande Nationalparken Bästeträsk?”

– Syftet med denna aktivitet är att ge de unga deltagarna en övning i innovation på ett för Gotland relevant ämne. Bland de många kreativa idéerna från ungdomarna kan också Länsstyrelsen Gotland och andra aktörer få inspiration till utvecklingen av en hållbar besöksnäring i den blivande nationalparken, säger Ellen Lundkvist, verksamhetsledare för Leader Gute och projektledare för Vi landsbyggare på Gotland.

Föreläsningar och workshops

Hela övningen inleddes med att gymnasieeleverna och universitetsstudenterna i september bland annat fickförberedande föreläsningar om nationalparker, Bästeträsk och naturturism.

I början av oktober var det sedan dags för workshops utifrån Unga Innovatörers modell ”Innov8”. Gymnasieeleverna och studenterna fick under var sin heldag arbeta med stegen i modellen – från att anta och analysera utmaningen till att utveckla och presentera förslag.

Gymnasieeleverna fokuserade på konkreta inslag i en hållbar besöksnäring i Bästeträsk.  Universitetsstudenternas uppgift var att utveckla en hållbar infrastruktur för den blivande nationalparken.

Resultatet blev en lång rad kreativa och innovativa förslag som presenteras nedan:

Förslag på konkreta inslag för en hållbar besöksnäring i Bästeträsk från elever på naturbruksgymnasiet:

Campingplats vid forskningsstationen Ar

En hållbar och miljövänlig campingplats i anslutning till den befintliga forskningsstationen i Ar. Här ska finnas inslag för alla åldrar – bland annat badanläggning, vandringsslinga, kiosk och lekplats i naturmaterial. Elförsörjningen till campingplatsen sker  via solenergi.

Träkojan

Hus att hyra i form av träkojor med halm- eller agtak uppe i träd. Kojorna, som är i olika storlekar, länkas samman via hängbroar – en stugby ovan mark. På marken under finns en restaurang inriktad på närodlade gotländska matvaror.

Aktivitetscenter

En hållbar knutpunkt med genomtänkt parkering. Här kan besökare hyra kanoter på sommaren och skridskor på vintern. Från centret utgår vandrings- och cykelleder med informationsskyltar. Vandring och cykelturer kan göras med eller utan guide.

Bästeträsk till häst

Guidade turer på islandshästar från lokala aktörer. Både korta turer och tvådagars med övernattning – i anpassade versioner beroende på ridvana. Hästarna kan gå i hage i området och på vintern kan de utföra naturvårdande bete.

Bäste Turist

Också på häst- och ridtemat. Här adderas bland annat speciella stugor, tält, bastu och fiske för övernattningsturer. Även ridläger för både barn och vuxna finns med i upplägget.

Flytande sjöbodar och robotfilm

Några flytande sjöbodar med bekvämt boende ankras upp i Bästeträsk för dem som vill uppleva nationalparken riktigt naturnära. Via små robotar med filmkameror kan de boende via WiFi koppla upp sin TV och se vad som händer i naturen runtom utan att störa djuren. På vintern används sjöbodar som bastu.

Bästeträsk plattform

En digital lösning för att ge besökare service men även för att få överblick av besökarläge och styra besökstrycket i nationalparken. I appen finns kartor och möjlighet att boka och betala olika tjänster som finns i området. Systemet kan ge information om när vissa områden inte ska besökas till exempel under fåglars häckning, och tala om när besökstrycket nått en viss gräns och det inte längre är möjligt att parkera vid parken eller besöka den.

Bäste Djurpark

En hållbar djurpark som smälter in i miljön och visar typiska gotländska tamdjur och raser. Här ska finnas information och guidning för olika åldrar och grupper. I anslutning finns försäljning av lokala produkter med koppling till de aktuella djuren samt restaurang med lokala matvaror.

Förslag på infrastruktur för en hållbar besöksnäring i Bästeträsk från studenter på Campus Gotlands samhällsplaneringsprogram:

SOL – Framtidens avfallshantering

Sun Organized Litter (SOL) bygger på terränggående soldrivna elbilar och sopkärl i naturmaterial. Systemet ger effektiv avfallshantering som inte belastar nationalparkens känsliga natur. Det blir en förebild för hållbar avfallshantering. Bilarna och chaufförerna kan också ha andra uppgifter i parken.

Bästeträsk Mötesplats

I parken finns ett system med mötesplatser som man kan vandra mellan och hitta till i en app. På mötesplatserna finns aktivitet- och lekparker, hinderbanor, grillplaster, regnskydd, utsiktstorn etc. i naturmaterial. För varje plats finns särskild information om flora och fauna, som kan kopplas till de fysiska aktivitetsinslagen där.

En digital vandring

Utmed skapade vandringsleder finns informationstavlor som kan anpassas efter årstid – till exempel med TV-skärmar för korta filmer under sommaren. På informationstavlorna finns QR-koder länkade till digital information om det man möter i landskapet. Informationen kan vara anpassade för olika målgrupper, till exempel kan det vara en spännande animerad figur som är berättare för barn. En informationsstruktur för lärande och djupare upplevelse.

Tävling och berättande

Detta är ett koncept för att göra besöket i nationalparken spännande och positivt för barnfamiljer och yngre. Utmed kortare rundor finns QR-koder som leder till en fråga som ska lösas med hjälp av iakttagelser i naturen/på platsen där man är. När rätt svar ges blir belöningen en film med en spännande historia med lokal anknytning. Informationen finns på olika språk.

Vatten Fenomenalen

I anslutning till den befintliga forskningsstationen i AR skapas ett kunskaps- och utbildningshus. Det blir ett kunskapsnav och ett innovativt museum (som Fenomenalen i Visby) med inriktning på det livsviktiga vattnet i natur och samhälle. Utanför finns en scen som med hjälp an solenergi kan vridas antingen mot Östersjön eller mot Bästeträsk.