Beredskap genom ätbara landskap 

 

Genom att anlägga ett ätbart landskap på Gotland Grönt Centrum kan kunskap spridas kring dessa koncept. Ätbara landskap kan spela en större roll i beredskap och i ett samhälle där vi måste ställa om för att leva inom planetens gränser.

Om projektet

Behovet av beredskap med ökad kunskap om vad man kan äta och hur det kan produceras i ett hemmahushåll ökar. Med ett större avstånd mellan stad och land minskar kunskaperna om hur man odlar och vilka förutsättningar som behövs för lokal försörjning. Begreppet ätbara landskap är ett nytt begrepp så denna kunskap är ny även för de som har vana vid att odla i sin egen gårdstäppa.

Tanken med detta projekt är att bilda en plattform för ätbara landskap vid Gotland Grönt Centrum AB i Roma. I ett första skede för att bygga upp olika rådgivningstjänster och koncept så att kunskapen kan spridas på många olika sätt och av flera parter. Även att detta blir en plats dit människor kan komma för kunskap, utbildning och lära sig grunder inom självförsörjning.

I det ätbara landskapet imiterar vi och lär oss från en lövskog, som är en av de mest produktiva biotoperna på jorden när det kommer till biomassa. Vi jobbar med den naturliga successionen istället för mot den. I traditionell odling behöver vi årligen bearbeta jorden, tillföra näring, vattna, ha en hög grad av ogräsbekämpning. I en traditionell skog är det ingen som vattnar eller gödslar. Vi imiterar en skog, men vi planterar sorter som både utgör bra människoföda och som gynnar biologisk mångfald, över väldigt långa perioder och med minimal insats. Det största jobbet ligger vid anläggandet och sedan kring skörden och förädlingen. Planterar vi nötträd, frukt och bär och ätbara örter så gör vi en insats med direkta positiva effekter samt resultat över flera generationer kring mathållning, beredskap, vattenbesparing, koldioxid-inlagring, förbättrad jordhälsa och ökad biologisk mångfald.

Man brukar anlägga ett ätbart landskap i fyra skikt, trädskikt, buskskikt, örtskikt samt ett markskikt för att imitera hur det ser ut i en traditionell skog, med skillnaden att man väljer arter som är just ätbara.

Genom att anlägga ett ätbart landskap på Gotland Grönt Centrum så ökar även möjligheterna för att sprida kunskap kring dessa koncept som vi kan anta behöver spela en större roll i ett samhälle där vi måste ställa om för att leva inom planetens gränser.

Projektet sker i samarbete mellan Gotland Grönt Centrum AB, Mathildas Trädgård AB, Matbyrån Gotland AB samt Favas by Fabian.

Konkreta mål i projektet:
– Anlägga och utveckla ett ätbart landskap på Gotland Grönt Centrum AB
– Att utveckla rådgivningstjänster till privatpersoner som vill utveckla sina trädgårdar / hasselbestånd till ätbara landskap.
– Att utveckla och genomföra testkurser i hur man utvecklar trädgårdar till ätbara landskap
– Att utveckla rådgivningspaket hur man kan stödja matföretagare / aktivitetsleverantörer att utveckla upplevelser kring ätbara landskap.
– Att ta fram recept grundat på råvaror från det ätbara landskapet och testa att genomföra matupplevelser med det ätbara landskapet som bas.

– På längre sikt innebär detta projekt en ökad kunskap hos civilbefolkningen hur man kan utveckla ätbara landskap i sina trädgårdar. Genom att flera företag gemensamt utvecklar såväl kunskap kring ätbara landskap som tjänster kring hur man ska sprida denna kunskap i olika målgrupper så byggs beredskap upp på ett mycket bredare sätt.

Texten publicerad/uppdaterad 2025-05-20

.

Om projektet

Programperiod
2023–2027

Projektägare
Gotland Grönt Centrum AB

Projektledare
Per Jobs
E-postadress: per.jobs@grontcentrum.se

Hemsida
www.grontcentrum.se

Om projektet

”Beredskap genom ätbara landskap” (journalnr. 2025-39)

Leader Gutes styrelse beslutade att prioritera ansökan om projektstöd 2025-02-20.

Projektetes syfte:

Att utveckla produkter och tjänster utifrån småskalig perenn odling av mat, ett så kallat ätbart landskap.

Projektets mål:

Att anlägga ett ätbart landskap, att utveckla rådgivningstjänster och testkurser i utveckling av trädgårdar till ätbara landskap, att utveckla rådgivning kring upplevelser kopplade till matföretagare/aktivitetsleverantörer samt att ta fram och testa recept grundade på råvaror från det ätbara landskapet. 

Om finansiering

Sökt belopp:
200 000 kronor

Egen privat finansiering:
75 549 kronor

Övrig privat finansiering:
10 000 kronor

Total finansiering
285 649 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Region Gotland.

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden