Prioriterade/Beslutade projektstöd 2023–2027 med Leader gute som projektägare 

Här redovisas prioriterade/beslutade projektstöd till Leader Gutes egna projekt gällande strategisk plan 2023-2027.

Stärk besöksnäringen i din bygd – föreningar

Journalnummer 2023–1682

Syftet med projektet är att stärka besöksnäringen i bygden.

Målet med projektet är att genomföra minst 17 stycken delaktiviteter kopplade till besöksnäringen inom leaderområdet.

Projektet består i huvudsak om att fram en anvisning och ansökningsblankett där sökande anger syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas stöd.

Energieffektivisera er mötesplats

Journalnummer 2023–1683

Syftet med projektet är att bevara mötesplatser och stärka ekologisk och ekonomisk hållbarhet genom att minska energianvändningen.

Målet med projektet är att genomföra minst 17 stycken delaktiviteter kopplade till samlingslokaler inom leaderområdet.

Projektet består i aktiviteterna att ta fram en anvisning och ansökningsblankett där sökande anger syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté fattar beslut om ansökningar som ska beviljas stöd.

Miljömässigt hållbart företagande

Journalnummer 2023–1705

Syftet med projektet är att stärka den ekologiska hållbarheten i företaget genom att utveckla nya eller anpassa gamla produkter och tjänster så att de är mer miljömässigt hållbara.

Målet med projektet är att minst 10 företag ska ha genomfört en delaktivitet på temat miljömässig hållbarhet.

Projektet består i att ta fram en avisning och ansökningsblankett där sökande kan ange syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté som fattar beslut om ansökningar.

Levande bygder – förstudier

Journalnummer 2023–1708

Syftet med projektet är att genom förstudier i form av smarta landsbygdsstrategier ta fram ett underlag för att ge bygder, samhällen och platser hjälp att tillsammans möta de sociala, miljömässiga och ekonomiska utmaningar och möjligheter som finns i bygden.

Målet med projektet är att genomföra en variation av miniprojekt, genom cirka 10-20 delaktiviteter i form av smarta landsbygdsstrategier.

Projektet består i att ta fram en anvisning och ansökningsblankett där sökande anger syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas stöd.

.

Stöttande insatser paraplyprojekt

Journalnummer 2023–1718

Syftet med projektet är att stötta paraplyprojekt genom marknadsföring av innehållet och möjligheterna i paraplyerna samt stöd till grupperingar som vill söka delprojekt.

Målet med projektet är att genom stöttning ge förutsättningar för att delprojekten ska genomföras enligt vad som beskrivs inom respektive paraplyprojekt (jnr 2023-1682, 2023- 1683, 2023-1705 samt 2023-1708).

Projektet består i huvudsak om att marknadsföra, serva och stötta grupper som är aktuella för att söka stöd i något av de fem paraplyprojekten.

Driftprojekt Leader Gute 2023–2027

Journalnummer 2023–1992

Syftet med projektet är att genomföra den godkända strategin för Leader Gute Ideell Förening på ett professionellt, kvalitativt och kostnadseffektivt sätt.

Målet med projektet är att LAG:s styrelse och personal ska ha:

  • spridit information om verksamheten till allmänheten, till tänkta projektsökare och samarbetspartners;
  • bedömt och beslutat om projektprioriteringar utifrån den lokala utvecklingsstrategin;
  • gett vägledning och stöttning till projektägare så att de kan uppnå ett önskat och optimalt resultat;
  • följt upp och utvärderat leaderområdets beviljade projekt och deras resultat.

Projektet består av att genomföra aktiviteter för att nå de uppsatta målen i beslutad utvecklingsstrategi genom att bland annat:

  • genomföra regelbundna möten och prioriteringsmöten;
  • bemanna verksamhetskontoret med personal och utrustning;
  • administrera, marknadsföra och mobilisera.

.

Stärk besöksnäringen i din bygd – företag

Journalnummer 2023–2952

Syftet med projektet är att stärka besöksnäringen i bygden.  

Målet med projektet är att 10-20 företag ska ha genomfört en variation av delaktiviteter på temat stärkt besöksnäring inom paraplyprojektet.   

Aktiviteterna i projekt handlar i huvudsak om att fram en anvisning och ansökningsblankett där sökande anger syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas stöd.  

.

Beredskap i bygden

Journalnummer 2024–62

Syftet med paraplyprojektet är att bidra till utveckling av lokala trygghetspunkter och beredskap. 

Målet med projektet är att genomföra minst 17 stycken delaktiviteter kopplade till beredskap och trygghetspunkter i samlingslokaler inom leaderområdet.  

Projektet består i att genomföra delaktiviteter samt aktiviteter kopplade till projekt såsom att ta fram en anvisning och ansökningsblankett där sökande anger syfte och mål samt utgifter. Ramen för projekten ska vara så tydliga och enkla som möjligt. En kommitté fattar beslut om vilka ansökningar som ska beviljas stöd. 

 

.

Kompetensutvecklingscheck kulturarrangörskap och inkludering 

Journalnummer 2024–389

Syftet med paraplyprojektet är att bidra till ökad kunskap om kulturarrangörskap och inkludering. 

Målet med projektet är att genomföra minst 17 stycken delaktiviteter kopplade till ökad kompetens inom kulturarrangörskap och inkludering i det lokala föreningslivet inom leaderområdet.  

Aktiviteterna i projekt handlar om att genomföra delaktiviteter.

 

Kompetensutvecklingscheck stärkt kulturföretagande 

Journalnummer 2024–392

Syftet med projektet är att bidra till att ge företagare inom de kulturella och kreativa branscherna möjlighet att öka sin företagsekonomiska hållbarhet. 

Målet med projektet är att genomföra minst 10 stycken delaktiviteter kopplade till ökad kompetens inom kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte inom de kulturella och kreativa branscherna inom leaderområdet.  

Projektet består av delprojekt. 

 

Utveckla ungdomsverksamhet tillsammans med unga 

Journalnummer 2024–2330

Syftet med projektet är att stärka ungas engagemang i samverkan med ideella organisationer genom att möjliggöra medskapande arrangörskap och mötesplatser. 

Målet med projektet är att genomföra minst 17 stycken delaktiviteter kopplade till samverkan mellan unga och det lokala föreningslivet inom leaderområdet.

Aktiviteterna i projektet handlar om att genomföra delaktiviteter. 

 

Medskapande miljöinsatser tillsammans med barn och unga 

Journalnummer 2024–3492

Syftet med projektet är att öka kunskap om natur, miljö, frilufsvård och energiomställning samt att skapa mer kontakt mellan ideella föreningar, offentliga verksamheter, barn/unga genom konkreta miljöinsatser och aktiviteter som kombinerar lärande med praktisk tillämpning.

Målet med projektet är att genomföra fem mobiliserande insatser med målgruppen samt minst 10 delaktiviteter kopplade till medskapande miljöinsatser inom leaderområdet.

Aktiviteterna i projekt handlar om mobiliserande insatser för att nå relevanta målgrupper samt att externa parter genomför delaktiviteter. 

 

Stöttande insatser paraplyprojekt – kultur och unga 

Journalnummer 2024–3493

Syftet med projektet är att stötta paraplyprojekt genom marknadsföring av innehållet och möjligheterna i paraplyerna samt stöd till grupperingar som vill söka delprojekt.

Målet med projektet är att genom stöttning ge förutsättningar för att delprojekten ska genomföras enligt vad som beskrivs inom respektive paraplyprojekt (jnr 2024-389, 2024-392, 2024-2330 samt 2024-3492).

Aktiviteterna i projekt handlar i huvudsak om att marknadsföra, serva och stötta grupper som är aktuella för att söka stöd i något av de fyra paraplyprojekten.

 

Tillsammans för vår bygd – smarta landsbygdsstrategier i lokal samverkan 

Journalnummer 2024–3565

Syftet med projektet är att stärka samverkan och utvecklingskapaciteten på de gotländska landsbygderna samt skapa ökat erfarenhetsutbyte mellan olika utvecklingsaktörer på Gotland.

Målet med projektet är att i samverkan med 6 bygder ta fram landsbygdsstrategier på Gotland.

Projektet består av att genomföra aktiviteter för att nå det uppsatta målet i projektet genom att bland annat:

  • Bidra till framtagande av smarta landsbygdsstrategier i lokal samverkan genom dialogmöten, skrivarmöten och strategi-release.
  • Bidra till erfarenhetsutbyte genom möten, halv- och avslutningskonferens.
  • Genomföra studieresor.
  • Utvärdera projektet och ta fram en projektrapport samt redovisa projektet.