– Att samla eller avleda vatten borde inte vara så krångligt, men det finns många lagar som reglerar detta. Det förändrade klimatet ställer stora krav på att kunna förebygga torka och översvämning. Nu gör vi en stor satsning på att höja kompetensen i frågan på Gotland.
Det säger Susanne Welin-Berger, projektledare för Gotland Grönt Centrums nya projektet ”Hållbart vatten för framtiden”.
Projektet har fått nästan 1,7 miljoner kronor i projektstöd från Leader Gute och är nu i gång med sitt arbete.
– Utgångspunkten för projektet är att det finns för lite och för mycket vatten under olika tider av året på Gotland. Vi behöver utveckla hållbara lösningar för att få bort överskottet regniga höstar och lagra vinterns överskott till somrarnas torka, säger Susanne Welin-Berger.
– För att detta ska ske måste kompetensen höjas bland alla de aktörer som är involverade i frågan om att hantera vatten i natur och mark på ön. Det är denna kompetenshöjning och ökad samverkan mellan alla aktörer som projektet syftar till, säger Christina Huhtasaari, agronom och expert på vattenfrågor som knutits till projektet.
I projektet medverkar flera organisationer med koppling till vattenfrågan på ön, bl.a. Länsstyrelsen, Gotland Blått Centrum, Hushållningssällskapet och Östra Gotlands Vattenråd. Dessutom är markägare involverade via LRF Gotland, Svenska kyrkan och enskilda markägare med erfarenhet av vattenprojekt.
Samla och sprida information
Det första steget i projektet är att samla in befintlig information, kunskap, erfarenhet och inspiration inom vattenfrågan. Såväl från nationella och internationella källor som från gotländska aktörer.
– Vi tillgängliggör löpande detta material i form av texter och filmer via en egen undersida på Gotland Grönt Centrums hemsida. Det blir en kunskapsbank uppdelad på områdena bevattning, dammar, diken & dränering samt våtmarker. Under varje område lägger vi även in information om aktuell lagstiftning, berättar Susanne Welin-Berger.
– På sidan har vi även börjat bygga upp en lista över gotländska entreprenörer inom vatten, så att rådgivare och markägare lättare kan hitta utförare.
Seminarier och tio lokala utmaningar
Målet är att få markägare, rådgivare och entreprenörer att tillsammans ta till sig ny kunskap och omsätta den i praktiken. Det vill säga utveckla ny kompetens inom vattenfrågan.
– För att uppnå detta kommer vi bl.a. arrangera seminarier. Vi ska också identifiera och arbeta med tio lokala utmaningar kring vatten, där lärdomar från lösningarna kan fungera som modellvärde för andra som vill göra samma sak, säger Susanne Welin-Berger.
– Vi ska även arbeta fram ett förslag till modell för hur man efter projektet kan fortsätta att dela kunskap som tas fram privat, offentligt och ideellt.
Vill ha kontakt med flera aktörer
Projektet söker nu kontakt med flera aktörer och engagerade inom vattenfrågan på ön.
– Vi vill få kontakt med flera rådgivare med kunskap och erfarenheter inom vatten, flera entreprenörer som kanske kan passa in i vår lista och aktörer och personer med utmaningar, idéer och erfarenheter vad gäller vattenfrågan på ön, säger Christina Huhtasaari.
– På hemsidan kan alla ta del av det material som projektet hittills samlat in och de aktiviteter som successivt kommer igång. Och fundera igenom vilka frågor och idéer man kanske kan tillföra. Vi vill ha en bred dialog med dem som på olika vis berörs av och arbetar med den allt viktigare frågan om vatten i Gotlands natur och marker, säger Susanne Welin-Berger.
Direktlänk till ”Hållbart vatten för framtiden”: bit.ly/3UBByqQ