– Att vi nu beviljats detta stöd från Arvsfonden betyder att vi kan gå vidare med och utveckla vår satsning för och med ungdomar på öns landsbygd i större skala under tre år, säger Ottilia Söderström, som blir projektledare för ”Ung livskraft i samverkan”.
Under 2024 arbetade Leader Gute med ”Ung livskraft”, där referensgrupper med ungdomar arrangerade bl.a. ”Epa-dunk” i Roma och graffitimålning på Skördefestivalen.
– Här möttes vi av ett stort intresse och engagemang från ungdomar – och en vilja att göra mer. Samtidigt visar våra undersökningar och löpande kontakter att föreningar upplever det svårt att få med unga i sina verksamheter. Mot denna bakgrund formulerade vi projektet ”Ung livskraft i samverkan” som nu alltså beviljats 5,3 miljoner i stöd från Arvsfonden, förklarar Ottilia Söderström.
Ung aktionsgrupp och nyrekrytering av junior projektledare
”Ung livskraft i samverkan” ska stärka ungas kapacitet till självorganisering och möjlighet att ha inflytande i landsbygdsutvecklingen. Arbetet ska drivas av en ung aktionsgrupp som ordnar regelbundna träffar med ett ungt nätverk över hela ön. Dessutom kommer en junior projektledare att nyrekryteras för att arbeta tillsammans med projektledaren Ottilia Söderström. (Läs mer om rekryteringen HÄR )
Unga ska ges möjlighet till lärande inom organisationspedagogik, föreningslära och ledarskap. De ska också få stöd i att utveckla konkreta idéer och genomföra aktiviteter och evenemang för unga.
Samtidigt ska föreningar på landsbygden få stöd i att utveckla sin förmåga att få med och samarbeta med unga i sina verksamheter. Målet är att successivt utveckla en samverkansmodell som föreningar kan använda för att inkludera, engagera och arbeta tillsammans med unga.
– Projektet ska skapa förutsättningar för att bygga broar över generationer och leda till att aktiviteter arrangeras utifrån ungas behov och intressen, säger Ottilia Söderström.