Projektet drivs av Coompanion Gotland, Fårö Utveckling AB och Heligholm Utveckling AB med stöd från Leader Gute.
I ett första steg har tre insatser gjorts under 2024 inom projektet i de båda områdena:
• Enkäter till samtliga hushåll som resulterat i insikter om vad invånarna tycker är viktigast att utveckla i sin bygd. (Se faktaruta 1 nedan)
• Stormöten där enkätresultaten presenterades, diskuterades och ledde fram till konkreta utvecklingsfrågor som ska prioriteras utifrån enkätsvaren.
• Inhämtning av lokal statistik från SCB gällande främst områdenas ekonomi och demografi, för att få ett fördjupat underlag till det fortsatta arbetet. (Se faktaruta 2 nedan)
Den 6 februari i år hölls ett gemensamt möte med representanter från både Fårö och Storsudret för att dela erfarenheter och idéer samt inspirera varandra (bilden ovan).
Under våren tas nästa steg: Möten i de båda områdena, där lokala föreningar får ansvar för att driva de prioriterade utvecklingsfrågorna vidare i konkreta delprojekt.
När detta arbete är klart ska resultaten från delprojekten i de båda bygderna presenteras liksom planer med lokala aktiviteter framåt. Resultat och planer ska presenteras på möten och i analoga tidningar samt i digitalt format.
”Bygger på lokala krafter”
– Platsutveckling är ett ständigt pågående process, inte minst när man rör sig på landsbygden. Förhoppningen är så klart att detta projekt ska bidra till att Fårö och Storsudret blir ännu bättre platser att leva i och besöka, säger Anders Ahlin, VD och rådgivare på Coompanion Gotland.
Coompanion Gotland är projektägare till ”Lokalekonomisk analys för lokal utveckling Fårö/Heligholm” och Anders har rollen som projektledare. Men han framhåller att den lokala förankringen och det lokala engagemanget är grundläggande.
– Projektet bygger på lokala krafter. Mötet med alla engagerade människor på Fårö och Storsudret i detta projekt är oerhört inspirerande. Det kommer fram så många intressanta ideér och åsikter om hur man tillsammans vill utveckla sin bygd. Samverkan ger verkligen styrka och det är ju också Coompanions devis, säger Anders.
Samordnare lokalt i projektet är Frans Brozén, Fårö Utveckling och Tryggve Berling samt Jan Larsson, Heligholm Utveckling.
Äldreomsorg, kollektivtrafik och VA viktigast för Fårö-borna
De tre frågor som flest tyckte var viktiga i enkäten på Fårö är äldreomsorg i närområdet, behovsanpassad kollektivtrafik och säker vattenförsörjning.
– Att äldreomsorg hamnar i topp påverkas förstås av att befolkningen blir allt äldre och att många vill ha möjlighet att bo kvar på Fårö när de åldras. Men att frågan ansågs så angelägen av så många kan också berott en del på att sakfrågan togs upp i medier just när enkäten gick ut, säger Frans Brozén.
– Trafikfrågan är oerhört viktig för Fårö. Vi vill ha fungerande kollektivtrafik på Fårö hela året, även på vintern. Färjeavgångar varje halvtimme är ett behov liksom säkrare cykelleder. Ja, hela trafikstrukturen på Fårö behöver utvecklas.
Frans ser VA-frågan och vattenförsörjningen som en mycket central fråga för Fårö.
– Kommunalt vatten ska ju vara på plats kring Ekeviken 2031. Kommunalt VA ska börja byggas 2031 enligt antagen plan i Regionen 20250217 i området Eke-Ekeviken-Fifang.
– Men det är flera saker som måste lösas. Som det är nu är det jättesvårt för fastboende aktörer att få bygglov. Med gällande översiktsplan går det inte att få bygglov för eftersom det inte finns kollektivtrafik i området…
Frans tycker att den statistik som tagit fram gällande Fårö inte innehåller några större överraskningar utan befäster och stärker den bild man haft. Men han ser en potentiell framtida förändring i en statistisk uppgift.
– Vi vet t.ex. att vi har en åldrande befolkning. Men den relativt höga arbetspendlingen ut från området som gäller nu, kan komma att ändras om militären återigen ökar sin verksamhet i Fårösund.
Kollektivtrafik, hyresrätter och vattenförsörjning viktigast på Storsudret
De tre frågor som flest på Storsudret tycker är viktigast enligt enkäten där, är behovsanpassad kollektivtrafik, fler hyresrätter och säker vattenförsörjning. Även vård och skola lyfts fram av många i enkäten.
– Det var mestadels förväntade prioriteringar, menar Tryggve Berling och Jan Larsson.
– Frågor som anses viktiga gäller inte minst hyresrätter och regionens insatser som vård och skola till exempel.
När det gäller statistiken som tagits fram om Storsudret, ser Tryggve och Jan det som ett kvitto att bostadsfrågan verkligen behöver prioriteras.
– Vi fick bekräftat att fasta befolkningen minskar och att deltidsboendet ökar. Vår prioriterade insats, att bygga fastigheter som passar en ökad fast befolkning, ligger alltså rätt.
Ansvarsfördelning och arbete framåt
– Jag tycker att vårt arbete gått bra initialt och nu gäller det att komma vidare. Vi har nu börjat med att fördela ansvaret till olika lokala föreningar för de prioriterade utvecklingsfrågorna på Fårö. VA-frågan ska drivas av Fårö Utveckling och trafikfrågan av LRF och Fårö Samfällighetsförening. Vid kommande möten fördelas ansvar för övriga utvecklingsfrågor, säger Frans som hoppas att projektet ska leda till nya lösningar och utveckling inom alla utvecklingsområden som man väljer att jobba med på Fårö.
– Vi kommer den närmaste tiden fördela det vidare arbetet med de 15 högst prioriterade områdena vi tagit fram för Storsudret, säger Tryggve och Jan.
Det blir olika lokala organisationer och föreningar som tar sig an de olika frågorna.
– Vår målbild är att lösningar på samtliga 15 prioriterade utvecklingsfaktorer ska bli verklighet inom några år.
FAKTARUTA 1
Enkätsvar på Fårö
Totalt svarade 152 personer på enkäten.
De frågor som flest markerade som viktiga är följande (antal inom parentes) :
• Äldreomsorg i närområdet (102)
• Behovsanpassad kollektivtrafik (101)
• Säker vattenförsörjning (96)
• Skola i närområdet (79)
• Lokal taxiverksamhet (77)
• Förskola (72)
• Fler hyresrätter (67)
Enkätsvar på Storsudret
Totalt svarade totalt 155 personer på enkäten – 107 fastboende och 48 deltidsboende.
De frågor som flest markerade som viktiga är följande (antal inom parentes) :
• Behovsanpassad kollektivtrafik (97)
• Fler hyresrätter (91)
• Säker vattenförsörjning (88)
• Skatterabatt för landsbygdsbor (66)
• Lokal taxiverksamhet (48)
FAKTARUTA 2
Statistisk bild Fårö:
Befolkning 2022:
510 personer, 250 hushåll, medelålder 58 år.
Födelsenetto -5. Födelsenettot har varit negativt i tio år med -1 till -11 per år, utom 2015 då siffran var +2.
Flyttnettot 2022 var negativt för åldern 0–34 år, och +/- 0 för åldern 35–44. Men positivt för åldern 45 och uppåt. Totalt var flyttnettot + 32 då många äldre flyttat in.
Fastigheter 2022:
400 lantbruksfastigheter.
1 137 småhusfastigheter varav 977 klassade som ”obebodda”. Av de obebodda är majoriteten sommarbostäder.
18 hyreshusfastigheter, varav 15 klassades som ”obebodda”.
Arbete 2024:
Privat sektor: 64%
Kommun: 29%
Landsting: 2 %
Statlig sektor: 5%
Av totalt 217 arbetsställen i området var 138 enmansbolag.
Arbetspendling: 41% bor och arbetar i området, 36 % pendlar ut från området, 13% pendlar in till området. För 10% saknas uppgift.
Disponibel inkomst per hushåll 2021:
354 000 kr. (Gotlands kommun: 366 000 kr, Riket: 405 000 kr).
Statistisk bild Storsudret
Befolkning 2022:
908 personer, 453 hushåll, medelålder 55,4 år.
Födelsenetto -17. Födelsenettot har varit negativt i tio år med -3 till -23 per år.
Flyttnettot 2022 var positivt för alla åldrar utom för åldern 17–24 där siffran var +/- 0. Främst är det personer över 55 som flyttar in. Totalt var flyttnettot + 31.
Fastigheter 2022:
710 lantbruksfastigheter.
1 147 småhusfastigheter varav 921 klassade som ”obebodda”. Av de obebodda är majoriteten sommarbostäder.
28 hyreshusfastigheter, varav 17 klassades som ”obebodda”.
Arbete 2024:
Privat sektor: 84%
Kommun: 14%
Landsting: 0%
Statlig sektor: 2%
Av totalt 290 arbetsställen i området var 245 enmansbolag.
Arbetspendling: 79% bor och arbetar i området,18% pendlar ut från området, 9% pendlar in till området. För 4% saknas uppgift.
Disponibel inkomst per hushåll 2021:
348 000 kr. (Gotlands kommun: 366 000 kr, Riket: 405 000 kr).
Att sifforna gäller olika år beror på att olika statistiska uppgifter blir tillgängliga vid olika tidpunkter.