”Vi ska utforska möjligheterna med regenerativ blå matturism på Gotland och runt Östersjön”

 

Kan regenerativ turism kopplad till mat från havet göra Gotland och andra öar och kustsamhällen runt Östersjön både mer hållbara och attraktiva – och leda till fler besökare under lågsäsong?

Detta ska utforskas i ett nytt projekt som finansieras av Svenska institutet och samordnas av Leader Gute. 

Regenerativ turism är ett sätt att resa som strävar efter att ge tillbaka mer än det tar till lokala samhällen och miljön. Det kan t.ex. ske genom att turister engagerar sig aktivt i lokala projekt eller att se sig själva som en del av naturen snarare än bara som konsumenter. 

Nu ska Leader Gute i samverkan med aktörer i Sverige, Estland, Litauen och Danmark utforska möjligheterna med regenerativ blå matturism på Gotland och andra öar/kustsamhällenrunt Östersjön. Projektet finansieras av Svenska institutet och ska pågå från november 2025 och två år framåt, berättar Ellen Lundkvist, verksamhetsledare på Leader Gute och projektledare för Regenerative Blue Food Tourism. 

Projektet ska jobba med ett både lokalt och internationellt nätverkande i kust- och ö-samhällen i Östersjöregionen. Huvudmålet är att utforska och ta fram en metod för regenerativ blå matturism under lågsäsong i området. 

Det gäller att skapa koncept där producenter av hållbar lokal blå mat (fisk, skaldjur och alger) samverkar med restauranger och andra aktörer för att erbjuda besökare spännande upplevelser. Inte bara vid matbordet utan också i aktiviteter där de bidrar till att förbättra lokala platser och miljöer kopplad till havet och de blå näringarna. 

Lokala ”CoP:s” i varje land ransnationell samverkan 

Varje partnerland i projektet kommer att etablera lokala s.k. ”CoP:s” (Community och Practices). I Sveriges fall blir det på Gotland. Dessa CoP:s ska bestå av företrädare för civilsamhället, privat sektor och offentlig sektor. De ska på ett öppet och innovativt sätt utforska hur man skapar, paketerar och marknadsför regenerativa blå matupplevelser under lågsäsong. 

Transnationell samverkan 

Genom ett transnationellt samarbete kommer CoP:s från de medverkande länderna att bilda ett gemensamt nätverk och lära av varandra, främst genom olika studiebesök. 

– Genom att jobba lokalt utifrån lite olika möjligheter, utmaningar och upplägg och sedan dela erfarenheter transnationellt får tillsammans vi ett rikt lärande, säger Ellen Lundkvist. 

Rapport för praktisk tillämpning 

Verksamheten och olika resultat kommer löpande att kommuniceras på en gemensam digital plattform via sociala medier. Enligt plan ska det bl.a. tas fram en speciell receptsamling för blå regenerativ mat med Syddansk universitet som huvudansvarig. 

Projektet ska i slutänden generera nya kunskaper, insikter och förslag – en metod som ska kunna omsättas i praktiken på Gotland och de andra medverkande platserna. Detta kommer att sammanfattas i en rapport som presenteras på en slutkonferens i hösten 2027.

FAKTA OM PROJEKT

Projektets formella namn är i sin helhet:  Regenerative Blue Food TourismExplore possibilities for off-season blue food tourism in the Baltic Sea Region 

Detta projekt finansieras av Svenska institutet med 2 miljoner kronor och pågår från november 2025 till december 2027. 

Syftet med projektet är att utforska och utveckla en lokal-transnationell metod för regenerativ blå matturism under lågsäsong i Östersjöregionen. 

Följande länder och öar/kustsamhällen medverkar – huvudansvarig organisation för varje land inom parentes: 

Sverige – Gotland (Leader Gute – även samordnare för hela projektet) 

Estland – Ösel (Tartu universitet, Marine Biological Centre) 

Litauen – Klaipéda (Klaipéda Chamber of Commerce, Industry and Crafts) 

Danmark – Fyn, (Syddansk universitet) deltar i begränsad omfattning