hållbart vatten för framtiden
På Gotland finns en utmaning med för mycket vatten på hösten och vintern samt för lite vatten vår och sommar. Detta projekt ska stödja utveckling av vattenlösningar som fungerar i lokalsamhället.
Om projektet
Projektet ska stödja utveckling av vattenlösningar som fungerar i lokalsamhället. Syftet är att samla kunskap om olika vattenlösningar, att sprida information om smarta lösningar. Att stödja personer, socknar och företag att nå ett mer hållbart vattenanvändande. Projektet ska titta på lösningar för att samla vatten (dammar, våtmarker m m), att kunna återanvända dräneringsvatten mm stödja strategier för att förhindra översvämning, säkra att det inte blir översvämning samt att använda vatten på smarta sätt.
Projektet ska även arbeta fram ett förslag till modell för hur man efter projektet fortsätter att dela kunskap som tas fram privat, offentligt och ideellt.
Projektet arbetar bla tillsammans med Östra Gotlands Vattenråd, Emil Jakobsson Ala, Hallfreda Egendom SLU i Barlingbo, LRF Gotland, Clas Jakobsson i Linde och Christina Huhtasari.
Texten publicerad/uppdaterad 2024-09-20
.
2023–2027
Gotland Grönt Centrum AB
Susanne Welin-Berger
E-postadress: susanne.welin-berger@grontcentrum.se
Webbplats: www.grontcentrum.se
Leader Gutes styrelse beslutade att prioritera ansökan om projektstöd 2023-12-06.
Jordbruksverket beviljade ansökan om projektstöd 2024-04-04.
Projektetes syfte:
Att att utifrån lokal kunskap på temat vatten anpassa vattenhushållning och vattenförsörjning till ett förändrat klimat.
Projektets mål är att:
- höja kunskapsnivån om vattenfrågor inom privat, ideell och offentlig sektor genom att genomföra åtta workshops och tre studieresor.
- ta fram en metod för hur man tillsammans med markägare processar frågor och når gemensam nytta för alla inblandade.
- ta fram instruktions- och informationsfilmer.
- ta fram en webbplats alternativt att bygga en samling av kunskapsfyllda webbsidor kring vatten hos samverkande partners.
- ta fram en affärsmodell för fortsatt samverkan och kunskapsuppbyggnad på temat vatten.
- identifiera och konkret arbeta med tio lokala utmaningar kring vatten där lärdomar från lösningarna kan fungera som modellvärde för andra som vill göra samma sak.
.
Beviljat leaderstöd
1 697 548 kronor
Övrig privat medfinansiering
40 000 kronor
Total finansiering
1 737 548 kronor
Landsbygdsfonden