Vandringsleder på gotland
Ledaktörer på Gotland ska genom projektet i samordning ta fram en eftersökt långsiktig, heltäckande metodik, kommunikation och arbetsform för hållbar utveckling och kvalitetssäkring av vandringsleder över hela Gotland. På så vis kommer projektet underlätta det ideella arbetet med leder på Gotland så att de ideella krafterna åläggs det man har intresse och drivkraft för.
Om projektet
Genom projektet vill Region Gotland tillgodose flera viktiga behov och lösa problem som underlättar för de ideella aktörernas arbete. Därtill vill man tillgodose samhällets behov.
Vandringsleder utgör naturliga mötesplatser där människor från olika bakgrunder och åldrar kan träffas. En ökande andel människor ser friluftslivet som en avgörande faktor när de väljer plats att bo på och idag är det hela 40% av alla som letar nytt boende som ser på friluftslivet som en avgörande faktor för val av plats att flytta till.
Genom att erbjuda fysiska mötesplatser i form av vandringsleder främjas möjligheten till interaktion, och dessutom bidrar det till att nya invånare attraheras och en gynnsam, lokal ekonomi.
Ett samordnat arbete kan också leda till en ökad vilja att engagera sig i och bevarande av våra natursköna områden.
Projektet involverar många olika aktörer inom vandring. Först och främst de lokala ledaktörerna som är med i nätverket – idéer och behov kommer ifrån dem.
Genom samordning och samarbete kan olika erfarenheter och expertisområden nyttjas för att skapa en gemensam och välfungerande metod för bland annat en ansvars- och underhållsplan, gemensamt skyltmanér och en marknadsföringsstrategi.
Texten publicerad/uppdaterad 2024-09-24
.
Programperiod
2023–2027
Projektägare
Region Gotlands kommun
Projektledare
Fie Elisabeth Broker-Bulling
E-postadress: fie-elisabeth.broker-bulling@gotland.se
Webb och sociala medier
Webbplats: www.gotland.se
”Vandringsleder på Gotland” (journalnr. 2023-4256)
Leader Gutes styrelse beslutade att prioritera ansökan om projektstöd 2024-02-22.
Projektetes syfte:
Att ge förutsättningar för högkvalitativa befintliga och kommande vandringsleder på Gotland genom att samla lokala, ideella ledaktörer till en samordnad metodik, kommunikation och gemensamma arbetsformer.
Projektets mål:
Att arbeta fram en metodik som inkluderar design, grafisk profil, riktlinjer och tillvägagångssätt för att underhålla både nya och befintliga vandringsleder på Gotland. Metodiken ska innehålla riktlinjer för att göra vandringslederna mer inkluderande och tillgängliga för olika målgrupper. Projektet skall också resultera i ökat samarbete och engagemang mellan de lokala, ideella aktörerna tillsammans med offentliga myndigheter.
Sökt leaderstöd
1 066 932 kronor
Total finansiering
1 066 932 kronor
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Region Gotland.
Landsbygdsfonden